Бизнес център Велико Търново

Локация гр. Велико Търново, България
Категория Обществени сгради
ЗП 4 325 кв.м
РЗП 30 311 кв.м
Статус В процес на реализация
Инвеститор „Екстрапак“ ООД
Строител "Лъки строй 2011" ЕАД

За проекта

Проектът за Бизнес център Велико Търново е иницииран от водещия лидер в производството на опаковки от хартия, текстил и полиетилен Екстрапак. Идеята за изграждането му се появява след осъзнаване липсата на модерни и високотехнологични офиси на територията на град Велико Търново и наличието на постоянно търсене от местните компании.

Инвеститорите от Екстрапак решават да се възползват от тази пазарна ниша с изграждането на бизнес център, който да побере както административните функции на компанията, така и да осигури модерни работни места за други фирми, опериращи на територията на старата столица. Предизвикателството пред ИПА при този проект е да побере под един покрив палитра от разнообразни функции и изисквания, като едновременно с това постигне съвременна визия и ефективност.

Сградата е изградена в духа на функционализма, с изчистен обем и елегантна визия.

Новият бизнес център е ситуиран в западната част на град Велико Търново - в съседство с първия завод на Екстрапак. Първите два етажа са подчертани чрез високи остъклявания. В тази зона е избран и контрастиращ на останалата част от сградата по-тъмен цвят на фасадните материали.

Този похват визуално отделя приземната зона на двата етажа от останалата част от сградата и по този начин вдъхва усещане за по-голяма мащабност и монументалност. Този похват е често използван в исторически план за постигане на именно този ефект. Сградата на бизнес центъра го интерпретира чрез съвременна визия и нови материали. В по-високите етажи се набляга на по-светли цветове и остъклявания.

Всички свободни дворни площи около бизнес центъра са озеленени, за да се създаде приятна среда за посетителите.
По етажите на сградата са организирани модерни работни места и офиси, зали за конференции, срещи и спорт, фитнес, плувен басейн, кетъринг зона и други услуги, необходими за успешното ѝ функциониране.

В сградата са планирани и помещения за споделени работни места. Те ще могат да бъдат наемани от работещи хора и малки фирми, които нямат постоянни работни места, но искат да бъдат в корпоративна обстановка. 
Важен момент в проекта е добре обмислената енергийна ефективност на сградата. При нея се предвижда система за отопление и охлаждане, базирана на геотермална енергия, която шест пъти намалява разходите за електроенергия.

Една от най-ценните придобивки за проекта и за град Велико Търново като цяло е конгресният център, част от проекта.

Той е с капацитет от 700 души и след изграждането си ще се превърне в най-големият и модерен такъв в целия регион. Освен голямата официална зала, там са планирани и 5 по-малки такива, които ще могат да се конфигурират и променят в зависимост от нуждите на клиентите, които ги наемат. 
Другата интересна придобивка за бизнес центъра и града е спортен комплекс за обществено ползване, разполагащ със собствен басейн. 

Прочети повече