Архитектът и отговорността към средата

01.10.2022

За какво мечтаехте, когато поехте управлението на Иво Петров – Архитекти?

Да има българска компания, която да предоставя пълен спектър от услуги така, както към онзи момент вече бе практика в развитите страни. Мечтаех за компания, която да може да поема мащабни проекти в България, да си партнира с чуждестранни инвеститори и с международни архитектурни и инженерни екипи. Това бе двигателят на прогреса ни през годините.

Кой беше моментът, в който разбрахте, че сте успели?

Успехът дойде стратегически с постоянството и няколко основни стъпки. На първо място е големият екип, на който заложихме – хора, развити в различни области и чрез които разчитаме на вътрешни ресурси при развитието на проектите.

Другият ни успех дойде от това, че последвахме международния тренд – проектирането да бъде BIM, не просто чрез създаване на обемни, триизмерни проекти, а такива, които да съдържат в себе си много повече. Вярвам, че ни предстои още развитие в тази посока, защото именно тук е мястото на Blockchain технологиите в архитектурния бизнес.

Какво отличава „ИПА“ от другите архитектурни студия в България?

Ние сме мултидисциплинарна компания, която, за разлика от другите на пазара, предлага всички типове услуги, свързани с инвестиционните проекти: индустриални, жилищни, публични или градоустройствени. Постоянният ни стремеж да предоставяме услуги с все по-високо качество продължава да ни движи напред и да отличава името ни на пазара.

Кое е най-голямо постижение за ИПА?

Най-голямото постижение на компанията е екипът, с който работим. Това са най-добрите специалисти в сферата в България, които непрестанно имат интерес да се развиват професионално. Хора, поставили професията, качеството на проектите си и доброто обслужване на първо място. Ние нямаме нищо друго, освен качествени хора.

С какво не можете да се справите все още?

Липсата на достатъчно нови хора, с които да отговорим на нарастващия интерес към компанията. Планираме все повече активности като собствена академия за развитие на таланти, стажове, с които да изграждаме кадри и да помагаме на младите колеги в екипа да се развиват.

Какво се промени в проектите за последните години?

Станаха много по-ясни, защото проблемите, от които страда нашата компания - липсата на достатъчно специалисти, са и проблемите, от които страда бранша като цяло. Все повече ни се налага да работим с по-млади и неопитни колеги на всички нива, което ни кара да  проектираме по-бавно, но с повече яснота и изчерпателност.

Самият бизнес също се трансформира, строителните компании се ориентират към повече прозрачност и отвореност към клиентите си. Всички тези фактори чертаят миграцията, посоката на бъдещето – по-ясни и пълни проекти, съдържащи все повече информация в себе си.

Каква е ролята на архитекта за създаването на по-добра среда на живот?

Архитектът като медиатор – това е новата и важна роля, която той има в инвестиционния процес и средата, към която трябва да се адаптираме. Ако доскоро основната ни задача бе контактът с клиенти и администрация, то днес очакванията са да осъществим диалог между инвеститорите, общината и обществото, което става все по-активно и изискващо.

Именно тук е нашето място – да сбъднем това общуване с гражданското общество, тъй като то е неизчерпаем извор на свежи и приложими идеи, с които да покрием дефицитите на средата. То проявява нетърпимост към това да ходи по кални улици, да няма къде да запише детето си на градина, да няма подходящи места за семейни разходки или приятно прекарано свободно време. Това вече са случилите се неща, в които всички – отговорният бизнес, архитекти и гражданско общество, трябва да се включим и заедно да променим.

Какво мечтаете да проектирате?

Това, което мечтаем - това правим. Ние не създаваме проекти, които не харесваме. За нас всеки един проект е наша мечта, със свой чар и своя характерна особеност за средата, в която е. Постигаме я с креативни решения и с внимание към детайла, стремим се всеки проект да отговаря на специфичните нужди на инвеститора и да помага на хората да живеят и да се чувстват по-добре.

Текстът е публикуван в сп. Мениджър през месец Февруари, 2022 г с оригинално заглавие "Архитектът днес има много повече отговорности за средата, която създава"