Style and the City – Арх. Петров за Unique Estates

13.01.2022

Интервюто е публикувано от Unique Estates, Style and the City – интервю с архитект Цветан Петров

Поканихме на разговор водещи архитекти - наши партньори, чиито проекти създават новия градски релеф и много от тях са част от престижността на портфолиото на Unique Estates. Ето техните отговори на важни въпроси за тенденциите в модерния живот на града, за новите ценности и новото timeless.

 
Как новите проекти в София – жилищни сгради и комплекси – преосмислят градската среда?


В последната година (в пандемична обстановка) се наблюдава тенденция на повишено търсене на жилищни имоти. Това накара и нас, архитектите, да преосмислим проектирането в посока създаването на по-сигурна, уютна и комфортна за обитаване жилищна среда. Новите градски комплекси, от една страна, са пример за възстановяване и обновяване на изоставени градски територии. От друга, при жилищните проекти, намиращи се в новоусвоени градски територии – в полите на Витоша например, подходът е подобен – с отношение към средата, но в различен мащаб – ниско застрояване, даващо достатъчно въздух, простор и свобода с цел запазване на визуалните връзки към планината.


 
Кои актуални промени в изискванията към архитектурата, следствие от различни фактори, включително и от пандемията, най-силно повлияват новите концепции?

 

Новата реалност промени статуквото и ускори процеси, към които трябваше бързо да се адаптираме. На преден план излязоха нови изисквания за сградите с повече надеждност и здравословна среда, максимални удобства, алтернативи за социализация и вдъхновение като споделени открити пространства и зелени зони за връзка с природата. Проектът ни GORA е много добър пример за тези промени – съчетание от жилищен комплекс от затворен тип, ориентиран към планината, с високотехнологична офис сграда (Home & Office). Тя е сертифицирана с платинен сертификат LEED съгласно изискванията за устойчиво строителство поради използването на най-висок клас технологии, екологични материали и устойчиви решения. Резиденшъл Парк София, проект на Групата Линднер в България, също перфектно обединява поддържана и сигурна жилищна среда, комфорта на работното място и естествената близост с природата. Той осъществява визията за „град в града“ – място, на което хората могат да живеят, почиват, спортуват и работят, в полите на Витоша, само на крачка от града.

 

Как проектите комбинират актуалните изисквания на различните поколения – на 50–60-годишните, на милениълите, на младите Generation X?

 

Тук ключова е комбинацията между комфорт, адаптивност и многофункционалност. Такъв ефект постигнахме в Simeonovo Alleys, проект, който разработихме съвместно с интериорното студио VIArchitects. Конструкцията на къщите е изчистена максимално от вътрешни елементи и позволява свободно препланиране на пространствата от собствениците – възможност за свързване или пълно разделяне. За разлика от други жилищни проекти и предвид спецификите на транспортната инфраструктура в района подземното ниво също предоставя функционалност, като според нуждите на домакинствата там могат да се устроят фитнес, кабинет или дори малка спа зона със собствени баня и тоалетна, гараж за две коли с достатъчно място за други леки моторни превозни средства или велосипеди. Общите пространства в комплекса са решени с богато озеленяване и качествени настилки. Всяка къща разполага с индивидуален просторен двор, ясно разграничен и скрит от общото външно пространство, за да осигури уединение.

 

Дефинира ли новото строителство по нов начин идеята за лукса?

 

Луксът не е това, което беше. Днес клиентите избират все по-прецизно и осъзнато, запознати са с най-дребните детайли и правят информиран избор. При Резиденшъл Парк Лозен от самото начало създадохме обща картина с инвеститора – Групата Линднер в България, опирайки се на три ключови фактора. Локацията – луксът днес е да си в златната среда – в близост до града и светския живот, но и достатъчно далеч, за да можеш да почувстваш спокойствието и предимствата на природата и чистия въздух. Функционалността и организацията в комплекса са вторият ключов фактор. И третият фактор са многото алтернативи за пълноценно прекарване на свободното време и уютни моменти със семейството. Smart design & planning, или т.нар. умно планиране, е и да имаш визия за развитието на комплекса и в бъдещето – включването на градини, училища, бизнес центрове...

 

Как самите проекти формират и променят вкусовете, очакванията и съответно търсенията?

 

За да променяш нагласи, налагаш стандарти. При проекта River Park например имотът е много голям и бе предизвикателство да направим така, че комплексът да не е скучен и монотонен. За да допълним усещането за уют и топлина, включихме дървото като един от основните материали по фасадите, както и някои малко по-нестандартни решения – като фалцовата ламарина, която обикновено се полага единствено по покривите, а в River Park се обръща и по страничните фасади, което допълнително създава усещането за завършеност, интимност и уют. Всяка къща в River Park разполага със соларни панели за подгряване на вода, отопление на газ, а при къщите близнаци има и зарядни станции за електрически автомобили.


 
Представяте ли си тези нови проекти след 10, 20, 30 години? Какво ще осигури дълготрайността им във времето и свежестта на реализираната в тях идея за лукса?

 

Ние вярваме в умното планиране – smart design & planning, и винаги търсим развитието на обектите във времето и възприятието на хората, които ще живеят там. Обектите ни са инспирирани от собственото ни желание да създадем по-добра, устойчива и естетична среда, която да вдъхновява, да дава сигурност и спокойствие, но и да променя града и условията за живот в него. Вярвам, че заедно, с опит и познание, сме все по-близо до това.