Градоустройственото развитие на София зависи от метрото

06.06.2022

Градоустройственото развитие на София е много пряко свързано с обществения градски транспорт и в частност с метрото. Подобно мнение сподели управителят на „Иво Петров Архитекти“ арх. Цветан Петров за предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Концентрирането на строежите в Южна София е заради метрото. С развитието му се променя градът и желанията на хората, които живеят в него.

Наскоро бе представена проектонаредбата за градската среда в София, което е страхотна новина според архитекта. Той е на мнение, че подобно нещо трябваше да се случи преди повече от 20 години.

София трябва да следва примера на градове като Виена и да замени сегашните павета с гранит, защото ремонтите няма да се правят на всеки 15 години, а на 20-30, че дори и на 50 години. В краткосрочен план звучи скъпо, но визията на града ще се подобри значително и то за доста по-дълъг период от време

Мнението на обществото у нас е, че „небостъргач“ е сграда с над 50 метра височина, но от архитектурна гледна точка това са по-скоро сгради с над 100 метра, според арх. Петров. Той е на мнение, че столицата няма нужда от подобно строителство, но също така направи любопитно изказване за транспортното обезпечаване на високото строителство.

https://www.bloombergtv.bg/a/43-imotite/36843-gradoustroystvenoto-razvitie-na-sofiya-zavisi-ot-metroto