За отговорността на професията с арх. Нева Дамянова

28.10.2020

Каква е архитектурната обстановка в България?

 

От особено значение е осъзнаването от обществото на ролята на архитектурата за формиране на материалната и духовна жизнена среда и подобряване качеството на живот. Положителното е, че в последните години се наблюдават редица добри примери и определено вървим вече в правилната посока.

Разбира се, не винаги има достатъчно инвестиционен капацитет.  Истината е, че архитектите винаги искат повече и  това е част от професията. Въпросът е, да не правим компромис със заданията за проектиране и винаги да търсим начини за добър краен резултат. Не бива да си позволяваме да правим компромис с резултата, защото нашият продукт формира средата и влияе на качеството на живот на хората за дълъг период от време.

 

Ако имахте неограничен бюджет и свободата да проектирате, каквото пожелаете, какво бихте сътворили?

 

Такава свобода за развихряне на фантазията могат да имат студентите, при които задачите не се ограничават от бюджет и с проектите могат да се предлагат най-невероятни идеи. В практиката знаете е различно, при нас винаги се стремим да даваме най-добрите идеи, които могат да бъдат реализирани.

Ако приемем, че е възможно да нямам ограничения, бих проектирала сграда, която да съответства на най-високите съвременни нужди на обществото за естетически издържана, приветлива и здравословна среда.

 

Да си креативен означава…

 

Да познаваш добре сложните динамични взаимовръзки между научните, естетическите, материалните и духовните компоненти на архитектурата и въз основа на тези познания да разкриваш най-добрите възможности за едно решение.

 

Оригинална публикация: За отговорността на професията архитект с арх. Нева Дамянова