Детска градина "Пинокио"

Локация гр. Бургас, България
Година 2018
Категория Обществени сгради/ Интериорен дизайн/ Образование
РЗП 4 200 кв.м
Статус Реализиран
Инвеститор Община Бургас
Строител "Планекс" ЕООД

Награди

  • Национален конкурс „Сграда на годината 2018“
    Специална награда в категория „Сгради с eлементи на „зелена“ архитектура“

За проекта

Още през 2015 г. екипът на ИПА започва работа върху създаването на нова общинска детска градина в гр. Бургас, която цели да отговори на всички съвременни изисквания за комфорт на обитаване и възпитание на най-малките.
Проектът е финансиран със средства на оперативна програма „Региони в растеж“ и се превръща в успешен пример за изграждане на сгради с фокус върху обществото и бъдещето. Заедно със създаването на добри условия за възпитаване на младите поколения, проектът се фокусира и върху съвременните изисквания за енергийна ефективност, поощрява зеленото строителство и прилагането на устойчиви методи. 

Детска градина „Пинокио“ се намира в центъра на жилищния комплекс "Меден рудник" и с изграждането си цели да поеме функцията на детско заведение за най-малките в региона. То е първото по рода си в града и комбинира в себе си високи нива на комфорт, съвременни пространства за развитие и игра и висок клас на енергийна ефективност. 
В проекта ИПА влага принципите си за изграждане на пространство, подходящо за децата, където те да развиват своите ментални и комуникационни умения, формират своето виждане за света и естетическа култура в среда съобразена с природата и здравословния начин на живот. 

Новата сграда е свободностояща и се състои от три двуетажни обема, свързани с общо ниско тяло, в което се развиват основните общи пространства. Самата архитектура на сградата следва принципи, които да провокират у децата мислене, търсене, опознаване и отношение към средата, която ги заобикаля.  Изборът на такъв подход търси създаването на обеми и зони, провокиращи развитието на пространствено мислене и избягването на утвърдената унификация, следвана при изграждането на повечето детски градини. 
Във функционално отношение сградата съдържа дневни и спални помещения, кухненски блок със стеририлизатор, санитарни възли към всяка дневна зона, библиотека, учебен кабинет, фикултурно-музикален салон и обслужващи помещения, нужни за цялостното функциониране на сградата.

В интериора и екстериора на детската градина са използвани цветове, които са полезни за детското развитие, но всички те са балансирани и в различни зони е акцентирано върху различни такива. При фасадите на високите обеми се набляга на топли цветове като жълто и червено, пречупени с използването на дървени елементи, които едновременно с това осигуряват засенчване и повече интимност в интериора. 
Проектът цели да създаде условия за образование, насочено към опазването на околната среда и водене на здравословен начин на живот. В двора на сградата са обособени няколко зони за образователни игри, които предизвикват сетивата на децата.

С цел да опознаят естествените материали в една от тях е поместена сензорна пътека, покрита с различни предмети от заобикалящия ни свят като камъчета, вода, зеленина, пясък и дърво. В друга зона са разположени "музикални кутии", сглобени от метал, дърво, бамбук, с които децата могат да произвеждат различни звуци. Там са обособени и зони за игра на морски шах, дъски с различни покрития за рисуване, както и инсталация за игра с вода и наблюдаване и анализиране на нейните свойства. 

Екологичните елементи на сградата се изразяват в създаването на напоителна система от дъждовна вода, газова отоплителна инсталация, както и соларна такава, която набавя възобновяема енергия за нуждите на детската градина. Пред фасадите на сградата е разположена метална конструкция с дървени жалузи, които имат допълнителна слънцезащита с цел балансиране на температурите в помещенията и осигуряване на по-добра енергийна ефективност. 

Прочети повече