Логистичен и бизнес център ORBICO

Локация гр. София, България
Година 2021
Категория Индустриални сгради
ЗП 28 784,6 кв.м
РЗП 35 577,5 кв.м
Статус Реализиран
Инвеститор "СиТиПарк Ламбда" ЕООД
Строител "Кордеел – България" ЕАД

Награди

  • "Сграда на годината 2021"
    Първа награда в категория "Логистични сгради "

За проекта

Един от най-големите дистрибутори и доставчици на логистични услуги на българския пазар ORBICO, част от „Орбико Груп“ – най-големият дистрибутор в Европа, избира ИПА за проектирането на най-големия си логистичен комплекс в България. 
Центърът обединява две сгради – логистична и административна, като логистичната е отличена с най-високия приз за „Сграда на годината“ през 2021 г. 

Логистичната сграда е решена с характерното за типологията на логистичните сгради акцентиране върху функционалността и максимално ефективната организация на пространствата и помещенията. 
Именно затова подходът към задачата е комплексен. В началото на проектантския процес се провежда подробно проучване на нуждите на компанията, както и на организацията на процесите им. Впоследствие изводите от това проучване са интегрирани във всеки аспект на сградата – от организацията на площадката до подредбата на складовите помещения. 

Във визуално отношение се запазва чистотата на обемите, но се набляга и на похвата на контраста, използван основно в цветовото решение. Обемът е в бял цвят, който периодично се прекъсва от тъмносиви хоризонтални ивици, оформени в местата, където са ситуирани входовете за персонала. Контрастният цвят е предпочетен и при ивичното остъкляване и секционните врати. Това създава ритмика в иначе масивните фасади на сградата и позволява по-лекото и възприемане от човешки мащаб.

Основен приоритет във функционалната организация на логистичната база е осигуряването на отлични условия за складиране. За постигане на това се обособяват над 25 000 отделни палетоместа, разделени на отделни сектори. Те се разполагат на 6 реда във височина като са използвани на най-съвременните стелажни системи, покриващи максимални условия за сигурност. Отделно са обособени няколко основни складови помещения - склад за автомобилни масла, склад за стоки, подлежащи на митнически контрол и склад с контролиран температурен режим.

Друг фокус при проектирането на сградата е намирането на най-добрата организация за осигуряване на максимална бързина на работа. Разпределението на сградата се оформя така че да пести време при оперативните процеси, свързани с товаро-разтоварната дейност. Коридорите позволяват двупосочно движение на мотокарите и лесно маневриране. 

Прочети повече