Офис сграда Space Tower

Локация гр. София, България
Година 2019
Категория Обществени сгради
Офис сграда Space Tower
ЗП 1 306 кв.м
РЗП 11 000 кв.м
Статус Реализиран
Строител "Главболгарстрой Холдинг" АД

За проекта

Space Tower е офис сграда от съвременно поколение, която умело съчетава в себе си комфорт, достъпност и гъвкавост. През 2021 г. сградата печели сертификат LEED Gold.

„Човекът в центъра“ е философията, която води ИПА при взимането на всяко решение в процеса на проектиране. Space Tower е разположена в една от най-развиващите се бизнес локации в столицата. Сградата е проектирана по изискванията за "зелена" сграда, като в нея умело са внедрени характеристиките на сграда-градина, внасяйки деликатно природата в интериор и екстериор. 

Space Tower представлява многоетажна офис сграда, която се вписва смислово в контекста от сгради с бизнес функция. Обемът на сградата се извисява във височина, но търси запазване на човешкия мащаб както във фасадно, така и в интериорно отношение. Пробивите в някои зони и издадените обеми в други постигат визуално разчупване на иначе масивната фасада. 

Във функционално отношение тези пробиви осигуряват наблюдателни кътчета - балкони и лоджии. В тези зони архитектите постигат физическа обвързаност с външното пространство, както и връзка с природата. В лоджиите са замислени озеленени стени, които контрастират на офисното усещане на материалите, внасяйки топлина и уют. Остъклените еркерни обеми от своя страна сигуряват пространство за смислово отделяне на човека от сградата - пред фасадата, като визуално и физически го "издигат" над оживеното Цариградско шосе. 

Фасадата играе роля и в конструктивно отношение. Тя е замислена като носеща решетка, която освобождава сградата от тежки шайби и колони в интериор, като така осигурява свобода в организирането на пространствата. В интериорно отношение архитектите следват зададените от наемателите параметри за осигуряване на максимален комфорт на техните служители. Точно затова всеки етаж е умело разделен на четири функционално независими зони. Това позволява отдаването им както поотделно, така и заедно, което предоставя възможност на компании с динамично растящ екип да покрият нарастващите си нужди от пространство по оптимален начин в същото пространство. 

Прочети повече