Логистична база Kaufland

Локация с. Стряма, обл. Пловдив, България
Година 2019
Категория Индустриални сгради
ЗП 29 158,60 кв.м
РЗП 31 508,47 кв.м
Статус Реализиран
Възложител „Кауфланд България ЕООД енд Ко“ КД

За проекта

Новата логистична база за нехранителни продукти на Кауфланд България е част от логистичния комплекс в с. Стряма - с обща площ от 359 000 кв.м и един от най-амбициозните индустриални проекти в страната.
За проектирането на новата база, представляваща високостелажен склад, обединил много помещения под един покрив, Кауфланд се доверява на ИПА. Проектът се състои от 3 склада за нехранителни стоки, техническа и приемна сграда. Базата е разделена на отделни помещения с различни температурни режими и обособени зони за съхранение на артикули. Тъй като пространствата за съхраняване на функциите са много големи, водещо при проектирането е максимално ефективното използване на ресурсите и капацитета на локацията.

Едно от най-големите предизвикателства в проектантския процес е стриктното придържане към всички специфични и високи стандарти, отредени от централата на Кауфланд за логистичните центрове на бранда в Европа. При оформянето на проектното решение се спазва стандарта „LoBa 2016", чиито изисквания са разработени и приети въз основа на утвърдени световни строителни практики и доказани технико-икономически показатели. 

Друг важен стандарт за проекта е немският VdS, който посочва изискванията по отношение на безопасността в сградите. За неговото изпълнение е нужен специфичен подбор на експерти от различни специалности в проектантския процес, както и ефективното прилагане на BIM технологиите за всички видове инсталации.

При фасадното решение са комбинирани бетонни панели и сандвич панели, разположени съгласно инвеститорските изисквания. Във визията са спазени корпоративните цветове на компанията.

Предвидени са 53 нoви paмпи зa пpиeм нa cтoĸи и мaтepиaли, създaдeни ca нови 30 xиляди пaлeтoмecтa зa cĸлaдиpaнe и 5 xиляди зoни, в ĸoитo щe ce ĸoмиcиoниpaт 100 xиляди нexpaнитeлни пaлeти нa гoдинa.

Прочети повече