Green Office and Residential Area GORA

15.07.2021

GORA e комлекс от затворен тип, включващ бизнес сграда и многоетажни многофамилни сгради със самостоятелно функциониране. Носител е на специалата награда в категория „Сгради с елементи на „зелена“ архитектура и иновации“ в конкурса „Сграда на годината 2020“.
Водещата идея за проекта е той да предоставя възможността за свеж въздух и спокоен живот в забързанaта градска динамика. GORA e едно различно място, където три от големите паркове на столицата почти се допират, за да отделят това ексклузивно зелено кътче и го направят напълно подходящо за обитаване и бизнес дела. 


Локация


GORA е в комфортна близост до всякакъв транспорт и същевременно достатъчно далеч от влиянията на натоварения градски шум. Местоположението е избрано специално, за да отговаря напълно на нуждите на активния човек – търговски център „Paradise center”, метростанция „Витоша“, спортен център „Пулев“ и Сити клиник „Acibadem” са само на 5 минути пеша. До обекта се достига изключително лесно – чрез новото трасе на бул. „Филип Кутев“ след кръстовището на бул. „Черни връх“ или чрез включване от „Симеоновско шосе“ през кв. „Кръстова вада“. При придвижване с велосипед може да се използва близката велосипедна алея.

 

За бизнес център GORA

 


Впечатляващата офисна сграда, стояща на пост на входа на комплекса, е проектирана с мисълта да осигурява най-високотехнологична среда за своите ползватели, като същевременно ги дарява с прекрасен природен пейзаж и панорамна гледка към Витоша. Седеметажният бизнес център с площ от 12 700 кв.м  предлага пространства, които могат да се ползват както за open office, така и и като малки индивидуални единици до 50 кв.м  с общо споделено пространство за колаборации и обмен на идеи.


На партерния етаж е ситуирано просторно лоби през два етажа и ресторант, а всеки офисен етаж разполага с тераси на изток и запад за релакс и вдъхновяваща гледка. Сградата е сертифицирана с платинен сертификат LEED (Лидерство в енергийния и екологичен дизайн) съгласно изискванията за устойчиво строителство, като за всеки процес в сгарадата са използвани най-висок клас технологии, екологични материали и устойчиви решения.

 

Системи, решения и иновации, енергийна ефективност


За ОВК инсталацията е избрана високоефективна система с охладителни греди (Chilled Beams), благодарение на която се поддържа индивидуален контрол на зоната във всяко помещение и на всеки етаж от сградата със 100% чист въздух. Това значително намалява риска от разпространение на прах, бактерии и вируси. Въздуховодите са с много високо ниво на плътност и са в съответствие с най високите стандарти в ЕС – отговарящи на изискванията на болници и лаборатории, и поради липсата на вентилатори, е перфектно решение за работа, тъй като няма почти никакъв шум. Сградата е с електрозахранване от първа категория от два независими източника, които осигуряват пълно резервно захранване на основните системи.


Зоните за паркиране са основно подземни, като офисите разполагат и с представителна наземна част за паркиране пред самия вход. Предвидени са 26 станции за зареждане на електрически автомобили. Висококласните системи за управление (BMS) интегрират, наблюдават, контролират и управляват всички инженерни услуги.


Фасада


Фасадата е изцяло остъклена на север, а на юг е решена с обшивка от широкоформатни керамични плоскости. Предвидена слънцезащита по южните фасади се контролира автоматично въз основа на данните от местна метеорологична станция и има пряко отношение към енергоефективността.

 

Жилищен комплекс GORA

 


Апартаментите в комплекса са с благоприятно изложение, предоставящи всички удобства за съвременния човек, който иска да живее в устойчива среда и с грижа за бъдещето. Четирите жилищни сгради са разположени изключително прецизно, като са разминават шахматно и и се издигат стъпаловидно с височина oт 3 до 6 етажа. Целта на това решение е всеки дом да се възползва oт възхитителната панорамна гледка към планината. 


Апартаментите са просторни и са само 62 на брой, като всеки един от тях има южно изложение. Те са с големина между 80 кв.м и 260 кв.м, а светлата им височина е между 2.90 и 3.10 м. Комплексът разполага с жилищни единици с две и три спални, партерни апартаменти и мезонети с частни дворове, а на последните етажи на сградите има просторни жилища с големи тераси над 100 кв.м. От целия терен на комплекса, който е 19 000 кв.м, 10 000 кв.м са предвидени за парк с 25% дървесна растителност. Паркирането е изцяло подземно, както и обслужването на битовия и рециклируем отпадък, които са отделени в специално помещение.

 

Фасада, системи, решения и иновации


Фасадите на сградите са вентилируеми и "облечени" изцяло в естествени материали – камък и дърво, изолирани със специална 12 см каменна вата. Заложените материали и оборудване са от световно признати и утвърдени производители. 


Асансьорите във всяка от сградите са Schindler, алуминиевите дограми на Reynaers са със скрити панти, а тройният стъклопакет от Saint Gobain е с най-висок клас на енергийна ефективност. Комплексът е газифициран, като във всяка жилищна единица е инсталирано подово отопление и монтиран самостоятелен газов котел с възможност за умно управление от разстояние. Всеки апартамент има изградена самостоятелна система за климатизация, а между апартаментите е предвидена висококачествена шумоизолация, като зидариите са с тухла Wienerberger.