Училище BRITANICA Park School

Локация гр. София, България
Година 2019
Категория Обществени сгради/ Образование
ЗП 5 000 кв.м
РЗП 10 160 кв.м
Статус Реализиран
Възложител „ДИЕЛ СКУЛ ПРОПЪРТИЙС“ АД
Строител "ПАЙП СИСТЕМ" АД

Награди

  • Национален конкурс „Сграда на годината 2019"
    Първа и специална награда в категория „Социална инфраструктура – здраве, култура, образование и спорт“
  • Награди на Столична община за ярки постижения в областта на културата „Юли 2019-Юли 2020“ в областта „Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда“

За проекта

През септември 2019 г. в София се открива единственото по рода си училище от ново поколение в България.
То помества в себе си училищно звено и детска градина, които комбинират най-съвременните методи за обучение и среда, отговаряща на водещите световни тенденции в сферата на образованието.

ИПА проектира сградата с мисъл за децата и бъдещето на България. Екипът ни вярва, че архитектурата трябва да подпомага качеството на образованието и развитието на децата и това е водещ принцип при целия проектантски процес. ИПА и екипът от специалисти, който работи над цялостната реализация на проекта, успяват за по-малко от година да превърнат в реалност Britanica Park School. 

Водещ принцип при формирането на концепцията на сградата е вярването, че средата оформя мисленето и навиците и поощрява към общуване и любознателност.

Освен това тя играе водеща роля при възпитаването на усещане за естетика и култура при децата. Точно затова ИПА залага тези принципи още в началото на процеса и ги следва последователно до финалната фаза на проекта. Друга основна цел на ИПА и възложителите е създаване на здравословна среда, която да създаде условия за социализация и общуване.

Точно затова във функционалната организация на училището акцентът пада върху общите пространства. Там учениците имат възможността да почиват, да учат, да обменят идеи и създават нови приятелства. Сърцето на кампуса е именно основното пространство – атриумът. Замислен е като „вътрешен площад", към който е осигурен достъп от всички части на училището. Покривът в тази част е остъклен, за да разрешава проникването на естествената слънчева светлина.

Класните стаи предоставят комфортна, светла и спокойна среда за учене. В тях са обособени места за сядане и свободни зони за интерактивни и алтернативни форми на обучение. Освен това са оформени редица допълнителни пространства, подпомагащи учебния процес - зали за събития, танцово, музикално и театрално изкуство. В двора на училището се оформя и външен амфитеатър.

Фасадата е решена с големи остъкления, които внедряват слънчевата светлина в помещенията. Те са комбинирани с естественото усещане и цветове на керамиката, които внасят уют и комфорт. В целия проект са следвани най-високите съвременни стандарти и са заложени принципи за постигане на висока енергийна ефективност. Изградена е самостоятелна фотоволтаична система и е внедрена иновативна технология за пречистване на водата, а всички строителни материали са екологосъобразни.

Прочети повече