Логистичен парк ЗОРА

Локация гр. Божурище, обл. София, България
Година
Категория Индустриални сгради
ЗП 19 897 кв.м
РЗП 23 201 кв.м
Статус В процес на реализация
Възложител „Зора Логистик ММС“ ООД
Строител „Бараж Груп“ ООД

За проекта

По случай 30 години от основаването на ЗОРА и като естествено продължение на бързите темпове, с които се развива компанията през последните години, тя взема решение да инвестира в нов логистичен парк в гр. Божурище, който да поеме голяма част от складирането и разпределението на стоките на компанията. В това амбициозно начинание ЗОРА – един от лидерите в търговията с електроуреди, си партнира с ИПА за постигане на най-високо качество и функционалност на логистичния център. Той ще се простира върху терен от 78 257 кв.м, като изграждането му ще се развие в няколко етапа, предварително планирани от проектантите на ИПА.

Комплексът се оформя около модерна административна сграда с прилежащ към нея логистичен център. Основната цел е да се задоволят потребностите на клиента по отношение на нарасналия обем на стоките и нуждата от тяхната по-бърза и ефективна доставка до филиалите и крайните потребители. Водещите моменти в оформянето на проекта са максимална функционалност на зоните, осигуряване на съвременни нива на комфорт за служителите и фокус върху цялостната енергийна ефективност на логистичния парк.

Създаването на сграда – символ за имиджа на компанията заема централно място при оформянето на архитектурната визия. 

Първият етап в развитието на парка ще обхване изграждането на администратичната част и складова база, която е отделена на четири идентични модула, които могат да функционират самостоятелно или заедно в зависимост от нуждите на клиента. Етап 2 ще включва още четири модула със складови площи. За намирането на най-ефективното решение за складиране на стоката са проведени анализи в колаборация с експерти – логистици и на база на подадени от компанията данни.

В резултат на тях се достига до решението за използването на VNA автоматизирани системи за складиране, които значително повишават капацитета на складиране и подпомагат по-бързото им транспортиране до крайната цел. Те представляват комбинация от високостелажни системи с тесни коридори, обслужвани от мотокари. Системата помага работата да се извършва с голяма плавност и бързина като в същото време предпазва товара и стелажните системи от увреждане.

В проекта се търси ефективно оползотворяване на всички обеми и именно затова над товаро-разтоварната зона в складовете е предвиден мецанин, който поема част от административните функции. Самата административна сграда е оборудвана с офиси, кантина, зали за срещи, фитнес, зони за релакс, допълнени от сауна и парна баня, които внасят допълнителни нива на комфорт за служителите.

Във визуалното решение на сградата се набляга на изчистени линии и цветове, подчертани чрез акценти в корпоративните цветове на компанията. Логото е интегрирано във фасадата, както и на покрива на предприятието. Административната сграда е решена със структурно окачена фасада и обшивка от алуминиеви композитни панели. При офис зоната се набляга на богати остъклявания, които да внесат в интериора светлина и усещане за простор. За складовете зони са предвидени фасадни термопанели с пълнеж от минерална вата.

Комплексът ще разчита основно на зелена енергия, осигурена посредством собствена инсталация. След подробен анализ са предвидени фотоволтаици на покрива на един от складовите модули, които да осигурят енергийната обезпеченост на комплекса. Отчетена е и възможност за монтиране на допълнителни фотоволтаици при евентурално увеличаване на потреблението на електроенергия.

Прочети повече