Логистична база JYSK

Локация гр. Божурище, обл. София, България
Година 2019
Категория Индустриални сгради
РЗП 96 300 кв.м
Статус Реализиран
Възложител “ЮСК БУЛ“ ЕООД
Строител ”МИКС КОНСТРЪКШЪН“ ООД

Награди

  • "Сграда на годината 2019"
    Първа награда в категория „Логистични сгради“

За проекта

JYSK се доверява на ИПА за изграждането на архитектурния проект за новия им логистичен център в България, който да обслужва магазините на компанията на целия Балкански полуостров.

Проектът е уникален по мащаб и значение като инвестиция за страната. Той е най-високият клас действащ склад в България и едва четвъртият подобен център на компанията на територията на цяла Европа. ИПА се явява като водещ проектант, който доразвива и адаптира за българските стандарти проекта на датското архитектурно студио - AK83 Architects. Заедно с това нашият екип регулира процеса по изграждането на комплекса.

Инвестицията от страна на JYSK допринася за развитието не само за местната икономика, но и за оптимизиране на международните търговски връзки, обслужвайки над 270 магазина на веригата в седем държави в региона - България, Гърция, Румъния, Словения, Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина.

Макар и условно разделена на етапи, сградата е изпълнена наведнъж в рамките на две години, което създава нуждата от прецизно менажиране на целия проектантски и строителен процес. 

Комплексът в Божурище впечатлява с огромните си мащаби, като постигането на максимална ефективност е водеща във всички проектантски решения. Той се състои от множество сгради, като двата високостелажни автоматизирани склада с транспортен коридор са акцентите на проекта. Центърът включва още приемна зона, логистична зона за онлайн поръчки, административна сграда, паркинг, портал, както и други по-малки обекти с поддържащи функции.

Всеки един от двата основни склада в комплекса е с височина от 42.5 м и капацитет от общо 145 000 куб.м за стоки.

Интересен момент в архитектурно-конструктивното решение е проектирането на стелажната система като пространствено-прътова конструкция, което позволява стелажите да спомагат и за конструктивна обезпеченост на сградите.

Логистичната сграда е разположена перпендикулярно на двата основни склада, контрастирайки им с ниския си и развит в широчина обем. Във визуално отношение е наблегнато на бетона и неговото монументално, индустриално звучене, както и на комбинацията на стъкло с панели в светъл цвят. Сградата е с изчистена форма и линии в минималистично издържания дух на целия логистичен комплекс.

Прочети повече