Ресторант UNICA

Локация гр. София, България
Година 2022
Категория Интериорен дизайн
РЗП 597 кв.м
Статус Реализиран

За проекта

Архитектите на ИПА имаха задача да създадат ново уникално място в центъра на София – ресторант УНИКА.
Ресторантът разполага със 105 места и заема подземното, първото и второто надземно ниво от седеметажна жилищна сграда на бул. 'Цар Освободител', обявена за архитектурно-стоителен паметник на културата.

Най-голямото предизвикателство бе овладяването на съществуващото пространство, на пръв поглед твърде неблагоприятно за целите на един за ресторант. Кухнята, намираща се в подземното ниво, обслужва залите за хранене посредством платформи.

Дългият тъмен коридор на входа се превърна в цветна и светла изложбена композиция на подбрани продукти.
След магазинната част и стаята за вино се намира първата зала за хранене с отворена пещ за пица. 

На второто ниво са разположени други две зали. Едната - с гледка към бул. Цар Освободител, а другата към междублоковото пространство, което тотално се преобрази след изрисуването на фасадата, към която гледат местата на ресторанта.

Идеята на ресторант Уника за комбиниране на италианската култура с български фокус е пренесена и в композицията на стенописа, като основните архитектурни елементи от интериора и логото на ресторанта са представени като две течения в различна посока и цвят, навлизащи едно в друго, за да създадат динамичен контакт помежду си.

Масите за хранене са осветени от 47 ръчно изрисувани сферични лампи.
В основата на идентичността на УНИКА стои арката, която може да се намери навсякъде в пространството.

Безпорният акцент и отличителен белег на ресторанта са аморфните дървени елементи (‚лиани), които, преплитайки се, символизират същата тази динамична връзка, този нов поглед към Италия. Изпълнявайки функцията и на осветление, контрастиращо на тавана от видим бетон, те дават абсолютния завършек на тюркоазеното пространство.

Огледалата, елегантен елемент, присъстващ в цялото пространтво, създават една друга емоция и усещане за светлина и дълбочина. В тях естествената зеленина и дървените лиани се отразяват по неповторим начин.
Нищо не липсва и нищо не е излишно.

Прочети повече