Интериор за ресторант UNICA

Локация гр. София, България
Година 2022
Категория Интериорен дизайн
Ресторант UNICA София
РЗП 597 кв.м
Статус Реализиран

За проекта

Архитектите на ИПА имат задача да създадат ново уникално място в центъра на София – ресторант УНИКА.
Ресторантът разполага със 105 места и заема подземното, първото и второто надземно ниво от седеметажна жилищна сграда на бул. "Цар Освободител", обявена за архитектурно-стоителен паметник на културата.

Най-голямото предизвикателство е овладяването на съществуващото пространство, на пръв поглед твърде неблагоприятно за целите на един ресторант. Кухнята, намираща се в подземното ниво, обслужва залите за хранене посредством платформи.

Дългият тъмен коридор на входа се превърна в цветна и светла изложбена композиция на подбрани продукти.
След магазинната част и стаята за вино се намира първата зала за хранене с отворена пещ за пица. 

На второто ниво са разположени други две зали. Едната с гледка към булеварда, а другата - към междублоковото пространство, което тотално се преобразява след изрисуването на фасадата, към която гледат местата на ресторанта.

Идеята на ресторант Уника за комбиниране на италианската култура с български фокус е пренесена и в композицията на стенописа, като основните архитектурни елементи от интериора и логото на ресторанта са представени като две течения в различна посока и цвят, навлизащи едно в друго, за да създадат динамичен контакт помежду си.

Масите за хранене са осветени от 47 ръчно изрисувани сферични лампи.
В основата на идентичността на УНИКА стои арката, която може да се намери навсякъде в пространството.

Безпорният акцент и отличителен белег на ресторанта са аморфните дървени елементи ("лиани"), които, преплитайки се, символизират тази динамична връзка, този нов поглед към Италия. Изпълнявайки функцията и на осветление, контрастиращо на тавана от видим бетон, те дават абсолютния завършек на тюркоазеното пространство.

Огледалата, елегантен елемент, присъстващ в цялото пространство, създават друга емоция и усещане за светлина и дълбочина. В тях естествената зеленина и дървените лиани се отразяват по неповторим начин.
Нищо не липсва и нищо не е излишно.

Прочети повече