Образователен и културен център на организацията на евреите в България "Шалом"

Локация гр. София, България
Година 2025
Категория Обществени сгради/ Образование
Нов образователен и културен еврейски център за организация "Шалом"
Статус В процес на реализация
Инвеститор "Организация на евреите в България-ШАЛОМ"

За проекта

Проектът за образователен комплекс, изграден в партньорство между Столична община, район „Възраждане“ и Организация на евреите в България "Шалом" цели да обедини на едно място детска градина, училище и културен център.

Концепцията, зададена от инвеститора, идейно продължава традицията на Софийската синегога -  образец за сефарадските традиции, която е основният вдъхновител за архитектурата и дизайна.

Сградите елегантно съчетават елементи на класиката и традицията с нови, модерни решения. Архитектите на ИПА подхождат към това комплексът да не бъде в контраст с квартала, а да допълва архитектурата и подобрява средата. Фасадата е проектирана като нюанс-отражение на фасадата на софийската синегога.

Комплексът се състои от 3 корпуса – училище, детска градина и образователен център, като на разположение ще бъде и голяма спортна зала, която ще може да се ползва и от жителите на квартала. Базата ще приема гостоприемно ученици от предучилищен до 12 клас, детска градина с яслени групи, както и голям културен център с просторна триетажна библиотека.

Амбицията на инвеститорите е този проект да се превърне в символ на образованието и общността, да създаде дом на толерантността и приятелството. 

---

Изборът на локация не е случаен - район „Възраждане“ е бил старият еврейски квартал в града, т.нар. „Ючбунар“, в който преди войната са действали над 4 еврейски училища и е бил основна част на еврейския живот - местата, по които са живели предците на еврейската общност в България.

Идеята за изграждане на нов културен център възниква по случай отбелязването на 80 години от благородния акт на спасяване на българските евреи. Желанието на организацията е да отбележи юбилея на безкористното дело с нещо значимо, направено за българската столица и хората й.

Прочети повече