Жилищна сграда Stellar

Локация гр. София, България
Година 2024
Категория Жилищни сгради
ЗП 1 053,05 кв.м
РЗП 14 647 кв.м
Статус В процес на реализация
Инвеститор „Домино Инвест“ ЕООД
Строител BLD Bulgaria

За проекта

ИПА и BLD се колаборират, за да създадат една от най-модерните съвременни жилищни сгради в столицата. SТЕLLAR е иноватовен проект, разположен в един от най-бързо развиващите се региони на столицата – кв. Кръстова вода. Съвременни архитектурни подходи, иновативни материали и решения са ключовите моменти при изграждането на сградата, което започва през октомври 2021 г. и се очаква официално да отвори врати през май 2024 г.  

Проектът STELLAR е вдъхновен от стремежа на съвременния човек към балансиран и пълноценен живот в забързаната реалност на големия град. Сградата се разполага на бул. „Черни връх“ в една от най-комуникативните точки на столицата – в близост до основни пътни артерии, търговски центрове и развлекателни локации. 

Още в началните етапи на проектиране е ясна концепцията за търсене на модерно, космополитно излъчване в унисон със съвременния начин на живот. Фасадното оформление, изборът на материалите, подходите към сградата, функционалните решения са продиктувани именно от този принцип.

Сградата се развива в тринадесет етажа. На първите три от тях са оформени офисни помещения, а на следващите - жилищните пространства. С двата подземни етажа се решава паркирането, както и организацията на голяма част от инсталациите.

Фасадното оформление е избрано в меки линии, обгръщащи пространствата, а в партерните етажи те са разчупени с по-смели геометрични форми. Финишът на фасадата е от няколко материала. В обществено достъпната триетажна ниска част тя е решена с модерна окачена фасада, която запазва контакта вън-вътре, а изкачвайки се нагоре по етажите, където са оформени жилищни пространства, се изменя и преминава в обшивка от композитни алуминиеви панели с цвят брик с хамелеон с ефект.

Обърнато е специално внимание на всеки от 71-те апартамента в сградата, за да могат те да предоставят на собствениците си функционалност, усещане за уют, простор, както и достъпа на много естествена светлина.

Конструктивната система на сградата е решена като монолитна скелетна – безгредова, за да осигури на архитектите максимална свобода за достигане на най-ефективната функционална организация на сградата. Това подпомага и оптимизирането на пространствата с цел икономичност на експлоатационните разходи.

Прочети повече